• Shira

    Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter

    Jag har på senaste tiden upptäckt att det finns väldigt många trådar om mat just nu. Och många som både föraktar och förkastar allt vad halv- och helfabrikat heter. Som med stor frenesi förespråkar att laga all mat från grunden och hur enkelt och snabbt det går. Som lägger massor av tid på att tala om hur äckligt, hälsovådligt och näringsfattigt korv, mamma scan, fiskpinnar, makaroner och risifrutti (!) är.

    Här kommer en utmaning till er! Lägg lite av er energi på att skriva ner ett komplett recept på en typisk snabblagad, god och och nyttig "från grunden-maträtt" som ni lagar till era förskolebarn en vanlig vardagskväll efter jobbet. Så kan vi stackars halvfabrikatsmammor med allt svartare samveten få lite konkret vägledning.

    OBS! Detta är inte menat som kritik mot er som faktiskt är duktiga matmammor, utan en önskan om kreativ och handfast hjälp, som jag har mer nytta av än "halvfabrikatet är grunden till allt ont, shame on you som serverar ditt barn korv"

    Hoppas på bra respons!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-26 22:13
    Vill förtydliga att halvfabrikat av typen mjöl inte är det som avses här. Jag förstår att de som säger sig hata halvfabrikat knappast mjölkar eller slaktar sin egen ko heller. Vet faktiskt inte var gränsen skall anses gå...antar att de flesta med halvfabrikat menar typ korv och pulversåser och sånt...eller?
  • Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter
  • gutegirl

    Köttfärssås går fort, även om jag sedan inte ställer mig och gör hemgjord pasta.

    Kalops och andra köttgrytor är bara att smälla ihop och låta puttra, de sköter sig själva.


    Tomten bjuder alla som vill på risgröt
  • snillis

    Klyftpotatis och hemmagjorda hamburgare/biffar/köttbullar. Tar ca 45 min från start till mål. Man börjar med potatisen eftersom det är den som tar längst tid. Det är helt OK att skippa skalningen så spar man lite tid. Så man tvättar och klyftar potatisen och sedan in i ugnen i smord form med lite salt på.


    Medan potatisen är i ugnen fixar man biffar eller vad man nu skall ha till. 
    Sist av allt fixar man lite sallad eller så kokar man lite grönsaker under tiden som potatisen är i ugnen.
    Man kan också byta ut köttfärsalternativen mot kyckling eller kött. Då kan man också röra ihop en kall sås, tex tsatsiki under tiden (yoghurt, riven gurka, vitlök, salt).
    Alternativen är oändliga.
    Har man inte så mycket tid gör man nåt med pasta. Koktid ca 8 minuter.
    Under tiden som pastan kokar hinner man göra köttbullar eller biffar.
    Man hinner också göra strimlat kött eller kyckling.
    Detta rör man sedan ihop med pastan tillsammans med tex stekt svamt, stekt paprika, lök och kanske en klick av nåt kladd för att få det lite saftigare. Annars river man parmesanost över.
    Hemmagjort potatismos går ju också jättefort att göra. Max 15 minuter.
    Det gäller bara att dela potatisen i yttepyttebitar så kokar den ju på nolltid.
  • snillis

    Och har man barn som är vrålhungriga och inte "kan" vänta den halvtimman det tar att laga en bra middag kan man alltid ge dem lite morotsstavar, lite frukt, en skål med ärtor eller gurkstavar. Då håller de sig en stund till.


    Eller så får de hjälpa till - då brukar det funka bra.
  • Blå Flygare
    snillis skrev 2010-03-28 12:36:40 följande:
    Och har man barn som är vrålhungriga och inte "kan" vänta den halvtimman det tar att laga en bra middag kan man alltid ge dem lite morotsstavar, lite frukt, en skål med ärtor eller gurkstavar. Då håller de sig en stund till. Eller så får de hjälpa till - då brukar det funka bra.
    För oss funkar tyvärr inte det. Kanske det är det som gör skillnaden mellan "duktiga" föräldrar och mig.

    Kom på en annan snabb måltid:
    Koka pasta. Stek bacon och pressad vitlök. Häll på kokosmjölk, krydda med massa vitpeppar och lite svartpeppar. Blanda med pastan och stek på lite extra.

    Och denna:
    Koka ett paket färsk pasta (gärna tomat/vitlök eller spenat). Blanda olivolja, svartpeppar och gourmesalt. Skär en avokado i bitar. Blanda i ruccolasallad. Häll över pastan och rör om. (Lägg på en massa färska räkor; byt ut mot:) coktailtomater och gul paprika, pinjenötter...
  • Blå Flygare
    banansmoothie skrev 2010-03-28 12:59:18 följande:
    Duktig på att få maken till spisen. *snärt* Nu ska han fixa taccos Fullt i "fulheter" men gott och fritt från mjölk, vete, ägg, fisk, skaldjur och morötter. Och fett nog för dietisten att tycka det är bra mat för mina barn
  • ahlcec

    Moiraine - du tar stekpannan du stekte köttbullarna i, har i en klick smör, i med mjöl och vispa. Sen vatten, lite mjölk. Salt och svartpeppar och kanske lite buljong. Grädde om du känner för det, en nypa socker elle rlite äppelmos eller lingonsylt eller så. Klart.

    Köttbullarna: färs, lök, svartpeppar, grillkrydda, ett ägg, fibrex, salt. Klafsa ihop, låt stå och svälla ganska länge. Trilla köttbullar, stek.

    Potatismos: koka potatis i saltat vatten. Häll av nästan allt vatten, i med mjölk, smör, vitpeppar och en jävla massa salt. Klart.

    Husmanskost är världens enklaste mat, och gott också.


  • pigglet

    Jo, potatismos är en ny favorit här hemma! SÅ enkelt... Ner med elvispen i de kokta potatisarna bara - salt, muskotnöt, smör, mjölk - klart. Tar kanske 3 minuter extra? Och barnen äter kanske 6 gånger så mycket som de gör om de får "vanlig" potatis   :)

  • Blå Flygare
    pigglet skrev 2010-03-28 14:29:06 följande:
    Jo, potatismos är en ny favorit här hemma! SÅ enkelt... Ner med elvispen i de kokta potatisarna bara - salt, muskotnöt, smör, mjölk - klart. Tar kanske 3 minuter extra? Och barnen äter kanske 6 gånger så mycket som de gör om de får "vanlig" potatis   :)
    Funkar det på hela potatisar eller blir det klumpar? Jag tärnar potatisen innan, men det kanske bara är onödigt arbete?
  • Thursday
    Blå Flygare skrev 2010-03-28 15:02:36 följande:
    Funkar det på hela potatisar eller blir det klumpar? Jag tärnar potatisen innan, men det kanske bara är onödigt arbete?
    Om man tärnar potatisen innan man kokar så tar det ju mycket kortare tid att koka den. Jag gör också mos med elvispen, och med hela potatisar bruakr jag bara mosa dem lite lätt  med en gaffel först, annars tycker jag att det skvätter så.
Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter