• Shira

    Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter

    Jag har på senaste tiden upptäckt att det finns väldigt många trådar om mat just nu. Och många som både föraktar och förkastar allt vad halv- och helfabrikat heter. Som med stor frenesi förespråkar att laga all mat från grunden och hur enkelt och snabbt det går. Som lägger massor av tid på att tala om hur äckligt, hälsovådligt och näringsfattigt korv, mamma scan, fiskpinnar, makaroner och risifrutti (!) är.

    Här kommer en utmaning till er! Lägg lite av er energi på att skriva ner ett komplett recept på en typisk snabblagad, god och och nyttig "från grunden-maträtt" som ni lagar till era förskolebarn en vanlig vardagskväll efter jobbet. Så kan vi stackars halvfabrikatsmammor med allt svartare samveten få lite konkret vägledning.

    OBS! Detta är inte menat som kritik mot er som faktiskt är duktiga matmammor, utan en önskan om kreativ och handfast hjälp, som jag har mer nytta av än "halvfabrikatet är grunden till allt ont, shame on you som serverar ditt barn korv"

    Hoppas på bra respons!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-26 22:13
    Vill förtydliga att halvfabrikat av typen mjöl inte är det som avses här. Jag förstår att de som säger sig hata halvfabrikat knappast mjölkar eller slaktar sin egen ko heller. Vet faktiskt inte var gränsen skall anses gå...antar att de flesta med halvfabrikat menar typ korv och pulversåser och sånt...eller?
  • Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter
  • lövet2

    Snabbmat hos oss (och gillat av ungarna):
    Stek köttfärs och krydda. Häll på lite vatten och låt det puttra medan riset blir klart.
    En av ungarna öser pizzakrydda över. En annan vill ha sallad på apelsinbitar och isbergssallad till. En vräker bara på ketchup (nej, jag är ingen matfanatiker, utan vi undviker halvfabrikat för det mesta av smak- och kostnadsskäl).




  • Shira

    Sällan har en tråd där recept efterlyses varit så välbesökt. Hurra hurra!

  • Thursday
    Toppen9 skrev 2010-03-26 22:06:57 följande:
    Ler åt alla som skrivit "paserade/krossade tomater" i sina recept... Lär vara mycket, mycket konserveringsmedel i det
    Eh... du är bekant med begreppet "konserv"? Jag läser på en förpackning från Euroshopper (detta kända kvalitetsmärke). Den innehåller: tomater, tomatjuice och citronsyra. Huva.
  • CarlHerman

    Pasta med baconsås

    Fräs 2 pkt bacon, 1 gul lök och champinjoner. Ev. även paprika. Rör i en burk creme fraiche paprika chili och en naturell creme fraiche. Koka ihop nån minut. Klart på mindre än 10 min. Servera med spaghetti eller tagliatelle. Vill man ha starkare/svagare så ta mer/mindre vanlig creme fraiche.

  • tackförfisken

    Pannkaksmet,riv i av vad du har hemma:morot, palsternacka ,potatis...stek små plättar..finns inget snabbare och så äter alla barn "pannkaka"
    min krismat:D

    Pizzasallad på morot,vitkål,paprika o purjolök ,håller flera dagar i kylen..

    Problemet är väll ofta att det ska gå snabbt:)

  • Muskot

    Jättejättesnabbt på riktigt:

    Öppna en burk bönor (kidneybönor eller cannellini eller stora vita bönor, till exempel) och skölj dem i vatten i durkslag. Lägg i en skål. 

    Öppna en burk tonfisk och häll i skålen.

    Släng i nån sked vinäger eller citronsaft, ett par skedar olivolja, lite salt och peppar. Kanske lite hackad rödlök eller annan lök. Rör om.

    Färdigt! Det är väldigt mycket godare än det låter. Man kan köra med knaperstekt bacon istället för tonfisk om man vill, men det kanske gills som halvfabrikat Och tar lite längre tid. Har man lite tomater och sallad eller nåt annat kul hemma kan man blanda i det också. 

    Receptet är fritt efter Nigella Lawsons "Nigella Express" som innehåller en massa snabblagade grejer, fast en del av dem med mer eller mindre halvfabrikat. 

  • Muskot

    Och om nån säger att bönor och tonfisk på burk är halvfabrikat så må så vara, de kvalar i alla fall in i min laga-mat-från-grunden-kategori

  • Michisen
    Muskot skrev 2010-03-26 23:10:05 följande:
    Och om nån säger att bönor och tonfisk på burk är halvfabrikat så må så vara, de kvalar i alla fall in i min laga-mat-från-grunden-kategori
    Grejen är denna - det är rena råvaror som är mycket bra.
    Dock - hade du lagat maten från grunden på riktigt hade du kokat bönorna själv och kokat tonfisken själv.

    Jag älskar halvfabrikat! Hade vi inte haft ångpreparerade havregryn hade det tagit en timme att koka havregrynsgröt istället för tre minuter!
  • hewa

    Currytorsk med äppelfräs åt vi i veckan. Torskfiléer som paneras i ägg & ströbröd + vetemjöl+curry-blandning och steks. Två äpplen tärnas, fräses med salladslök, häll på lika delar vinäger & honung, låt koka in några minuter.

    Vi åt det med kokt potatis och broccoli men det går säkert ändå lite fortare med ris. Gissar att man får göra extra mycket äppelfräs eller lägga till tex gräddfil så det inte blir torrt då.

  • Michisen

    För övrigt - snabbt och lättlagat - omelett med riven ost, fryst eller färsk persilja som krydda i smeten, skivad paprika och gurka till, samt gärna keso, vilket ju är ett helfabrikat som jag älskar!


Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter