• Shira

    Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter

    Jag har på senaste tiden upptäckt att det finns väldigt många trådar om mat just nu. Och många som både föraktar och förkastar allt vad halv- och helfabrikat heter. Som med stor frenesi förespråkar att laga all mat från grunden och hur enkelt och snabbt det går. Som lägger massor av tid på att tala om hur äckligt, hälsovådligt och näringsfattigt korv, mamma scan, fiskpinnar, makaroner och risifrutti (!) är.

    Här kommer en utmaning till er! Lägg lite av er energi på att skriva ner ett komplett recept på en typisk snabblagad, god och och nyttig "från grunden-maträtt" som ni lagar till era förskolebarn en vanlig vardagskväll efter jobbet. Så kan vi stackars halvfabrikatsmammor med allt svartare samveten få lite konkret vägledning.

    OBS! Detta är inte menat som kritik mot er som faktiskt är duktiga matmammor, utan en önskan om kreativ och handfast hjälp, som jag har mer nytta av än "halvfabrikatet är grunden till allt ont, shame on you som serverar ditt barn korv"

    Hoppas på bra respons!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-26 22:13
    Vill förtydliga att halvfabrikat av typen mjöl inte är det som avses här. Jag förstår att de som säger sig hata halvfabrikat knappast mjölkar eller slaktar sin egen ko heller. Vet faktiskt inte var gränsen skall anses gå...antar att de flesta med halvfabrikat menar typ korv och pulversåser och sånt...eller?
  • Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter
  • lillvilda

    haha ser mycket halvfabrikat i mina recept :-9 kanske inte var dom bästa jag valde att lägga in {#lang_emotions_tongue_out} Men det är inga färdiga köttbullar, korvar och pizzor eller micromat iaf.


    ♥ KÄRLEK ♥Mina pojkar, L 2007 N 2008
  • Katarina76
    Toppen9 skrev 2010-03-26 22:06:57 följande:
    Ler åt alla som skrivit "paserade/krossade tomater" i sina recept... Lär vara mycket, mycket konserveringsmedel i det
    Undrar vilket märke du har köpt i så fall? Blev lite skraj och kollade, hittade bara tomter och aningen salt i mina ...
  • milla89

    Pasta med kyckling och bacon


    2 kycklinglår filéer
    1 paket bacon
    2 nävar broccoli
    2,5 dl grädde
    1 hönsbuljongtärning
    salt, peppar och curry


    Koka pasta. (Recept kommer längre ner) 


    Skär kyckling och bacon i små bitar och stek. Häll sedan på broccolin och låt den stekas lite lätt. Häll på grädden och blanda ner buljongtärtningen och krydda sedan efter smak.

    Tomatpastasås

    3 stora tomater eller en burk krossade tomater
    2 msk olivolja
    1 msk smör
    1 klyfta vitlök (valfritt)
    1 liten gul lök
    1 krm rosmarin
    2 msk tomatpuré
    svartpeppar och salt
    riven ost som parmesan

    Dela tomaterna i klyftor. Skär bort kärnorna. Lägg platt och skär bort skalet med en vass kniv.
    Eller skålla tomaterna hela, skala dem och ta ur kärnor. Hacka tomaterna och lök.
    Pressa vitlök och fräs med löken och tomaterna i olivolja och smör.
    Tillsätt rosmarin, tomatpurén, peppar och salt efter smak.
    Låt stå och puttra några minuter gärna längre. Servera till pasta med riven parmesanost.

    Kyckling leverpastej
    1 gul lök
    500 gram kyckling lever
    2,25 dl grädde
    5 msk smör
    salt och peppar


    Hacka löken och stek den i lite smör. Skär kyckling leverna och stek den med löken i ca 5 min. Häll sedan i grädden och låt puttra några minuter. Häll i allting i en matberedare och mixa tills det blir en jämn smet, häll sedan i smöret matsked för matsked. Salta och peppra efter smak. Häll upp i burkar med lock.

    Chili kassler
    250 gram kassler
    1 vitlöksklyfta
    2,5 dl matlagningsgrädde
    ½-1 dl chili sås
    ost
    salt och peppar


    Skiva kasslern och lägg i en ugnsform. Pressa vitlöken och blanda med grädden och chilin. salta och peppra. Häll sedan över kasslern och ha på ost Gräddas i mitten av ugnen i 225 grader till osten fått färg. Servera med ris.

    Potatischips
    1 potatis
    oliv olja
    salt


    skala potatisen och skiva med potatis skalare alternativt osthyvel, torka  potatis skivorna och lägg på bakplåts papper på en tallrik, häll över lite olja, salta och ställ i micron på högsta effekt i ca 5 min.

    Laxpudding
    400 gram gravad lax
    8-10 potatisar
    1 dl dill
    3 ägg
    3 dl grädde
    1 dl mjölk
    salt och peppar
    ev, lök


    Skala potatisen och skär i tunna skivor. Skär laxen i strimlor, varva potatis, lax, dill och ev, skivad lök i en ugns form. Blanda ägg, grädde, mjölk och kryddor och häll sedan i ugnsformen. Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 60 min.

    Köttbullar
    500 gram nötfärs
    1 ägg
    1 dl mjölk
    1 dl ströbröd
    1 tsk dijonsenap
    1 msk kalvfond
    1 liten riven gul lök
    salt och peppar


    Blanda alla ingredienser, rulla till bollar och stek på medelvärme.

    Linspastasås
    2 dl röda linser
    1 purjolök, i bitar
    1 tsk olja
    1 1/2 burk krossade tomater
    1 tsk salt
    1/2 krm svartpeppar
    1/2-1 burk creme fraiche, paprika o chili-smak
    riven ost


    Skölj linserna och låt ligga i kallt vatten en stund. Fräs purjon. Tillsätt tomatkross, avrunna linser och salt.
    Låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter.
    Rör ned creme fraiche och späd ev med lite vatten. Krydda med peppar. Servera med pasta och riven ost på toppen.

    Paroski


    400 gram köttfärs
    1 burk creme fraiche
    1 gul lök
    dill
    persilja
    salt och peppar


    Bryn köttfärsen och löken. Häll sedan på rikligt med dill och persilja. Häll över creme fraichen och salta och peppra efter smak. Låt puttra ca 5 min. Serva med ris eller potatis

    pasta
    500gram
    5 dl mjöl
    3 ägg
    1 tsk salt
    2 msk olja
    1-2 msk vatten

    Blanda alla ingredienser i 1min i matberedare. Låt stå övertäckt i kylen i minst 30 min. Del egen i 4 lika stora delar. Kavla ut varje del på mjölat bakbord till en mkt tunn kaka. Om pastan sedan görs i pasta maskin så uteslut vattner. Låt pastan torka lite innan kokning.

    Laxpasta
    1/2 gul lök
    1 grönt äpple
    150 g rökt lax (eller stekt laxfile)
    2 port pasta
    1 msk smör eller margarin
    1 tsk curry
    1 vitlöksklyfta
    2 dl crème fraiche
    salt  & peppar
    hackad gräslök  (att strö över)


    Koka pasta. Bryn löken i smöret med salt, peppar och curry, skär äpplet i bitar och ha i det och små stek men inte för länge så äpplet blir mjukt. Häll i laxen och creme fraichen i och blanda sedan i pastan och strö över gräslök.

    Kantarellpaj
    Pajskal
    125 g smör
    3 dl vetemjöl
    2 msk kallt vatten
    Fylling
    lite drygt 1 liter rensade kantareller (dela de största i mindre bitar)
    2 msk smör
    2 msk vetemjöl
    1 dl hackad gräslök
    1 ½ dl vispgrädde
    1 ½ dl mjölk
    ½-1 tsk salt
    nymald svartpeppar
    2-3 dl riven stark grevéost
    1.Pajskal: Finfördela smör och mjöl till en grynig massa.
    2.Tillsätt vattnet och arberta ihop till en deg.
    3.Låt vila i kylskåp ungefär en timme.
    4.Fylling: Hetta upp en stekpanna och tillsätt 2 msk smör.
    5.Stek kantarellerna tills de fått fin förg och nästan all vätska förvunnit ur pannan.
    6.Pudra över vetemjölet och tillsätt mjölk och grädde.
    7.Låt småkoka till en krämig stuvning.
    8.Tillsätt hälften av gräslöken och smaka av med kryddorna.
    9.Färdigställande: Sätt ugnen på 225 grader.
    10.Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper och klä en pajform med den.
    Picka hål i botten med en gaffel eller liknade.
    11.Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
    12.Häll i fyllningen i pajskalet och strö över osten.
    13.Grädda mitt i ugnen c:a 20 minuter.
    14.Låt pajen svalna lite och strö över resten av gräslöken.

    Broccolisoppa

    500 gram broccoli
    5 dl vatten
    5 dl mjölk
    salt och peppar


    koka broccolin i vatten. När den är mjuk häller du bort vatten så det bara är 5dl vatten kvar. Mixa sedan med stavmixer och häll sedan på mjölk och krydda.

    Morotsbiffar
    4 morötter
    2 ägg
    ½ dl persilja
    ca 1½ dl mjöl
    salt
    peppar

    Riv morötterna och blanda med övriga ingredienser.
    Klicka ut smeten i stekpannan och stek biffar.


    Servera med valfri potatis eller hemmagjord pasta

    Sylt
    1kg bär
    1kg syltsocker


    rensa och skölj bären, häll upp de i en kastrull och blanda väl. värm sedan upp under omröring och låt sedan koka i 2-5 min. Häll upp i rena burkar och låt stå svalt.

    Äppelmos

    800 gram äpplen
    ½ dl kallt vatten
    2 dl socker


    skär äpplena i klyftor och skär bort om det finns märken efter insekter. koka äpplena i vattnet när äpplena är riktigt mjuka häller du upp de och pressar äpplena så du endast får ut själva mosen. Jag vet inte riktigt vad det heter mer ser ungefär ut som en lite balja med massa hål i, där man får rulla en pinne över. när du fått ut moset har du i det i en kastrull och häller på sockret och värm igen.

    Köttgryta

    500gram gris kött
    vatten
    salt och peppar

    4 dl creme fraiche
    100 gram vitlöksost
    champinjoner


    koka köttet i vattnet med salt och peppar ca 2 timmar. fyll på med vatten om det tar slut. det ska vara lite kvar när det är färdig kokat skär champinjonerna och ha i och stek lite i vattnet med köttet. häll i creme fraiche och osten och låt koka ca 30 min. servera med potatis

    Hoppas recepten hjälper lite i alla fall.


  • ragatan

    Alltså, alla ni som vägrar hel/halvfabrikat, har ni egna djur eller? Höns som sprättar på gården som ni nackar, plockar och tillagar själva? Grisar i hägn bakom garaget? Kor? Ystar ni egen ost, syrar eget fil, kärnar eget smör från mjölk ni handmjölkat från era kor/getter?
    Eller är ni jägare och fiskare och äter bara den mat ni själva fångat/skjutit? Hur har ni tid att jobba? Har själv tillbringat mångavår av min barndom på en gård, jag har provat att handmjölka, kärna, deltagit i slakt osv. Det är kul, lärorikt och ger en en hälsosam respekt för djuren och maten på bordet. Men det är tidsödande. Fruktansvärt tidsödande.

  • Cloud Berry

    Okej, detta är jävligt snabbtlagat om du kokat potatisen kvällen innan.
    Tar max 5 minuter

    Laxdillsås

    400-500 gram lax skurna i mindre bitar
    3-5 dl grädde
    Några citronstänk
    torkad dill+ salt

    Ställ två kastruller med vatten på spisen, lägg i två nävar frysta ärter i den mindre kastrullen och gå sedan över till den andra:

    Koka upp saltat vatten och lägg sedan i laxen, låt koka ordentligt i 1 minut. Häll av vattnet, häll sedan i grädden+ dill och salt efter smak och låt koka kraftigt i 2 minuter så att grädden tjocknar lite.

    Värm potatisen i micron och dra av från plattan.

    Klart!

  • Cloud Berry

    Sylt gör jag varje gång jag behöver det, dvs inga storkok utan alltid bara nykokad sylt.

    Sylt

    En näve bär
    En näve strösocker

    Lägg i kastrullen, låt koka i 5 minuter eller tills bären "lösts upp", dra av, låt kallna och servera.

  • zika

    Fryst eller färsk "vit fisk"

    lägg i gratängform
    Blanda grädde, chilisås (sån som finns vid ketchupen), dill och lite citronpeppar
    häll över fisken och ställ in i ugnen
    servera med potatis eller potatismos

    (Antar att chilisås räknas som halvfabrikat men men)

  • zika

    Smält lite smör i en kastrull
    Ha i lite mjöl
    i med mjök så det blir en sås
    en grönsaksbuljongtärning
    en näve frysta ärtor och lite strimlad skinka
    = god pastasås

  • Michisen
    lövet2 skrev 2010-03-27 06:43:34 följande:
    Hur kan köttfärs vara halvfabrikat? Det är ju bara kött i mindre bitar ... ?
    Precis - det är ett livsmedel som inte längre är i originalform. Precis som mjöl inte längre är i originalform.
    Bägge behöver tillagas för att bli ätklara, även om man ju kan stoppa både mjöl och köttfärs olagat i munnen om man vill...

    Men det är ju det som är poängen - halvfabrikat är utmärkt mat, det med, beroende på vilken typ av halvfabrikat det är.
    Allt som är processat från ursprunget är ett halvfabrikat, men det finns gott om bra halvfabrikat som vi knappast klarar oss utan numera. Som havregryn, som är både valsade (för att bli platta) och ångpreparerade (för att kunna kokas snabbare).

    Det betyder inte att det inte är bra grejer, bara att man slipper göra en del av jobbet själv.

    Kom på att om man vill ha lite extra matlagningstid så går det ju utmärkt att (beroende på ålder) involvera barnen i matlagningen, låt dem skära till gurka, tomat, etc under tiden som man själv gör annat matlagningsgrovjobb. Vill de äta av gurkan innan maten så går det ju utmärkt, ner ska den ju ändå till slut.
  • Emmel

    Jag låter ibland mina barn äta halvfabrikat, men jag kan ändå bidra med ett recept.

    Laxfilé
    Citron
    Potatis

    Stek den saltade och pepprade laxen på hög värme på båda sidor så att den nästan blir genomstekt. Sätt sedan in den i ugnen i ca 150 grader till den är färdig.

    Koka potatisen

    Ät med citron och ev. Hollandaise sås (jag kör med köpt sås i så fall).

Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter