• Shira

    Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter

    Jag har på senaste tiden upptäckt att det finns väldigt många trådar om mat just nu. Och många som både föraktar och förkastar allt vad halv- och helfabrikat heter. Som med stor frenesi förespråkar att laga all mat från grunden och hur enkelt och snabbt det går. Som lägger massor av tid på att tala om hur äckligt, hälsovådligt och näringsfattigt korv, mamma scan, fiskpinnar, makaroner och risifrutti (!) är.

    Här kommer en utmaning till er! Lägg lite av er energi på att skriva ner ett komplett recept på en typisk snabblagad, god och och nyttig "från grunden-maträtt" som ni lagar till era förskolebarn en vanlig vardagskväll efter jobbet. Så kan vi stackars halvfabrikatsmammor med allt svartare samveten få lite konkret vägledning.

    OBS! Detta är inte menat som kritik mot er som faktiskt är duktiga matmammor, utan en önskan om kreativ och handfast hjälp, som jag har mer nytta av än "halvfabrikatet är grunden till allt ont, shame on you som serverar ditt barn korv"

    Hoppas på bra respons!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-26 22:13
    Vill förtydliga att halvfabrikat av typen mjöl inte är det som avses här. Jag förstår att de som säger sig hata halvfabrikat knappast mjölkar eller slaktar sin egen ko heller. Vet faktiskt inte var gränsen skall anses gå...antar att de flesta med halvfabrikat menar typ korv och pulversåser och sånt...eller?
  • Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter
  • parvati

    Det finns nog väldigt få som kan stoltsera med en egen kvarn och ekologiskt odlat  vetefält utanför fönstret
    Man kanske inte behöver dra allt till sin spets? Det kanske räcker med att göra egna köttbullar och koka egen soppa?

  • Shira
    pigglet skrev 2010-03-26 21:05:18 följande:
    Shira - vad gillar ni för typ av mat? Lax är ju väldigt tacksamt, om man gillar det.
    Jag är tyvärr allergisk mot fisk och skaldjur så det blir det inte så ofta. Vi är nog pastatypen men nya infallsvinklar mottages tacksamt.
  • Shira

    Självklart förväntar jag mig inte egenmalt mjöl och egenslaktat kött. Jag tror de flesta förstår vad det är som avses, eller är det bara ett uttryck man slänger sig med för att verka duktig? "jag lagar all mat från grunden" För skall man tro anti korv-trådarna är ni måånga här som gör det. Bidra med era recept här!

  • pigglet

    Stekt fläsk med stuvade makaroner är en ny favorit här hemma!
    Du bara skivar/tärnar fläsket och steker. Salt, peppar efter smak.

    Koka makaroner, häll dem i durkslag. Smält smör, blanda i mjöl, späd med mjölk. Koka upp, salta, muskotnöt. Efter en stund blandar du i makaronerna.

    Klart på 10-15 minuter.

  • Eisa

    Nästan alltid när man frågar efter snabba recept här så får man recept som tar typ 45 minuter ändå. När man menar SNABBT så menar man SNABBT.

    Snabb mat: Blanda kinamix, creme fraiche och tonfisk på burk. Klart.

  • parvati

    Idag lagade jag en ädelostpaj med kyckling och oliver till middag. Gör pajdeg, stek kycklingfile, smula sönder osten, häll på äggstanningen, på med oliverna. Klart!
    Jag gör inte egen ädelost Annars gör vi mycket pannbiffar  och köttfärsås hemma, lagar fiskgratänger med potatismos, fiskblock och sås, ugnsbakar lax. Jag serverar halvfabrikat också så jag är ingen "Jag lagar min egen mat från grunden" Just buljong är dock inte svårt bara att spara kokspadet från när man kokar kyckling med lite grönsaker.

  • Carisma

    älsklingsbarn: Jag tackar i alla fall för dina recept. Tänkte försöka mig på både kycklingsoppan och bjudfisken. Nu till en i andras öron kanske dum fråga. Men har man rått ägg i röran när man skall göra "bjudfisken"?

    Jag är otroligt kinkig med mat så hoppas på fler recept i tråden så att jag kan variera min matlagning mer =)

  • juzze
    parvati skrev 2010-03-26 21:07:17 följande:
    Det finns nog väldigt få som kan stoltsera med en egen kvarn och ekologiskt odlat  vetefält utanför fönstret Man kanske inte behöver dra allt till sin spets? Det kanske räcker med att göra egna köttbullar och koka egen soppa?
    Det var lite så jag menade med mitt förra inlägg. Det finns ingen anledning att spä på "duktighetshetsen" som redan florerar i samhället (bland mammor främst).

    Jag hade aldrig tänkt i de tankarna att mjöl är ett halvfabrikat. Men visst är det det. Men skillnaden mot att använda sig av ett bra mjöl och baka sitt eget bröd och att använda färdiga köttbullar/mycket halvbra korv/frysta färdigrätter osv är i mina ögon stor. Sen behöver det inte betyda att det är hela världen att äta falukorv och pulvermos då och då, men det bör ju finnas någon sorts balans.
  • Hertha

    Allt handlar ju om lite förberedelser (säger nu jag som inte behövt att laga mat snabbt efter jobbet sedan första barnet kom för snart 4 år sedan ).

    Jag skulle ha börjat jobba nu och planen var att göra som innan fast laga mycket dagarna innan jag behöver det.

    Ex Chili con carne
    blötlägg bönor dag 1, koka dag 2 och blanda i grytan med stekt färs, krossade tomater (som jag vet är ett halvfabrikat), paprika och lök. Servera med bröd (tillagningstid ätdagen: ca 20 min)

    Ärtsoppa funkar ju bra att göra på samma sätt

    Sen hade jag också tänkt att typ göra biffar av färs, koka ihop någon sås och servera med färskpasta dagen efter. Tillagningstid på ätdagen, 5 minuter.

    Lax med kokt potatis och stuvad spenat, ca 30 minuter.

    Sen finns det ju alltid som folk skrivit innan möjlighet till storkok på helgen (eller efter att man ätit middag på vardagen).

    Vi hade varit tvungna att göra så här eftersom sonen är mjölkallergiker och mycket färdigmat innehåller mjölkprotein.

Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter