Tow2Mater skrev 2023-06-22 23:07:13 följande:
Exemplet var i inlägg
#65Jag läste det nu. Personligen skulle jag inte gått tillväga på det sättet och försökt få in källkritik genom inledningen "kan pedagogerna säga saker som inte är sant?". För mig blir det som sagt inte en fråga om källkritik utan mer etik och moral samt tillit. Jag försöker alltid ha rätt information till barnen och säga oftast som det är (i deras nivå såklart). Så nej, det tyckte jag var fel och alldeles för långsökt. Vet inte om den personen var förskollärare, men var det min kollega skulle jag inte gått med på det upplägget utan velat göra det annorlunda.
Däremot när de övergick till att se tigern gå i rummet osv, det var bra exempel på källkritik. Dock känner jag att linjen från museet till att prova appen när tigern gick i rummet inte riktigt hörde ihop. För barnen blir det nog väldigt diffust oavsett, det är två separata händelser för dem och jag tror inte att de gör den kopplingen från att förskolläraren ljög/digitala källkritiken.
Vi har även som läroplansmål "fantasi och föreställningsförmåga att arbeta med, och jag har också hajpat upp barnen med att säga exempelvis "jag hörde något på gården i morse! Ska vi gå och se vad det var?" - där kanske det är en kollega som är utklädd till typ Carl von Linne för vi håller på med odling. Rent krasst ljuger både jag och den utklädda för barnen där och då, men då är det i syftet att fånga barnen och genom det lära dem om biologi och naturkunskap, intresse för kretslopp, mångfald och hur vi påverkar vår omgivning samt få dem att utveckla sin fantasi och förställningsförmåga. Då har vi ett tydligt syfte med "lögnen". Det är en fin linje att balansera på eftersom vi förskollärare vill behålla den där magin barn har genom sin fantasi och ändå kunna sprida fakta som förbereder dem för skolan och så småningom vuxenlivet på ett lekfullt sätt.