Inlägg från: Gladhannapanna |Visa alla inlägg
  • Gladhannapanna

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    jackrusselltok skrev 2011-01-31 20:18:17 följande:
    Hej.

    Ny här men har haft framfall sen i somras. Fick det när jag var gravid i v 13, konstaterat främre slidframfall när jag var i v 15. Fick en ring som man ska sätta in och hålla det på plats. Använde den en vecka sen fick jag en svampinfektion. Sen fick jag åderbråck i underlivet som dock gjorde att framfallet inte trillade ut så jag har inte haft besvär under resten av graviditeten.
    Fick en flicka för 2 veckor sedan :) Men nu har jag börjat få besvär  av framfallet igen. Putar inte ut så mkt än så länge men om jag känner efter så är livmodertappen så långt ner att den ligger precis innanför hålet. Kan den gå tillbaka? Är ju bara så kort tid efter förlossning än. Men är lite orolig att den oxå hänger så långt ner. Vill ju ha sex snart men vet inte om det är möjligt så länge det är såhär.

    Hur snart efter förlossning har ni opererat er?
    Den infromation jag har fått är att det ska gå ca ett år efter förlossning för att  kroppen ska återhämta sig så mkt som möjligt själv. Dessutom ska man inte planera fler barn eftersom framfallet påverkas av både graviditet och förlossning. Till mig jag läkaren om op att om jag skulle bli gravid igen skulle framfallet komma tillbaka helt och hållet.

    Det du kan göra själv är att knipa, om framfallet kom redan under graviditeten borde itne musklerna vara av som flera av oss andra råkat ut för. Prata med din bm på efterkontrollen, om hon inte ser ngt framfall så bör du ändå söka en gynekolog som kan ställa rätt diagnos. Det är många i tråden som inte blivit tagna på allvar av bm.
  • Gladhannapanna
    nian74 skrev 2011-02-01 11:45:25 följande:
    Jag har förresten varit på inskrivning idag. Allt gick bra och jag känner mig inte alls nervös inför morgondagen längre.
    Narkosläkaren sa att operationen kommer gå relativt fort så han ville hellre söva mig än lägga ryggbedövning - JA, TACK! sa jag (jag var nog mest nervös för att behöva vara vaken under op)

    Främre slidväggen såg mycket bättre ut än förra gången så de behöver inte göra något åt den. Bakre väggen och lite plastik blir det.

    Nu ska vi snart iväg och storhandla så jag har vad jag behöver under min ensamma återhämtnings-vecka.
    Jag var också sövd, det kändes jätteskönt att slippa höra!

    Lycka till imorgon!!!
  • Gladhannapanna

    Nian: Känner igen den där känslan!  När jag op sist var det dessutom massa extrapersonal eftersom det var risk för komplikationer.
    Man får ju inte bli förstoppad så du måste nog bajsa trots allt, jag hade också stygn i de bakre regionerna.
    Man är väldigt ynklig i början, det får man vara!!! Jag hade skitont i en vecka ungefär!

  • Gladhannapanna
    Prodin skrev 2011-02-03 20:45:09 följande:
    Hej!
    Jag har väl typ ca en miljon frågor, vet ju inte ens om jag har framfall eller inte.

    Men jag börjar med:
    Måste man behandla det?
    Och därmed, måste man gå och få det bekräftat?
    Om man inte besväras behöver man inte behandla. OM man besväras bör man söka gynekolog för att få det bekräftat.
    Fråga på, vi är många med olika erfarenheter i tråden. Du kan nog läsa bakåt och få en del info med!
  • Gladhannapanna

    Steril blir du inte, det har inget med framfall att göra! Farligt är det inte heller, bara obehagligt och det går att åtgärda med operation!

  • Gladhannapanna

    Nian: Jag njöt faktiskt av ensamheten. Surfade på laptopen och tittade på tv, sov, läste och pratade i telefon med fllediga vänner.

    Kul att du redan känner förbättringar!

  • Gladhannapanna
    Litenmenglad skrev 2011-02-04 23:29:10 följande:
    Hej,
    jag har några frågor, jag var helt säker på att jag fått slidväggsframfall..... Men nu när jag var hos läkaren sa han att framfall är när livmodern "ramlar" ner och att det i mitt fall handlar om en försvagning. Jag frågade om det kunde bli bättre, men han var rätt diffus. Förstod det som att besvären kan bli färre om jag kniper, men det kommer liksom alltid vara öppet. Han sa som jag sett i tråden och på sjukvårdsrådgivningen, att jag ska vänta ett år och amma klart och sedan gå till en läkare. Jag blir lite nervös, ska jag vara ständigt kissnödig i ett helt år? Har svårt att sitta och gå. (Var 9 veckor sedan förlossning) Är det framfall jag har men att han inte använder det ordet? Eller är slidväggaframfall och försvagning inte samma sak? Jag känner mig ledsen och frustrerad. Alltid blir det mer frågor efter ett läkarbesök.
    Det finns två olika sorters framfall, det ena är livmodersframfall och det andra är slidväggarna. Det är tydligen ganska vanligt att man har framfall efter en förlossning men att det går tillbaka, ibland helt och ibland till viss del.

    Om alla muskler sitter där de ska kan knipövningar hjälpa till viss del, men om det är någon muskel som släppt, som i mitt fall, så hjälper inga knipövningar i världen. Men det är ändå bra att knipa sam min gyn.

    Jag tycker att du ska avvakta ett tag och söka läkare igen efter den tid han sa, förhoppningsvis blir du bättre med tiden!
  • Gladhannapanna

    Nian: glidmedel är aldrig fel!

    Jag går hos Anna Welander på göteborgs lvinnoklinik, hon är superbra! Blev op på östra av Eva Dahlgren. Inboxa om du vill ha mer info.

  • Gladhannapanna
    gammeltacka skrev 2011-02-09 22:29:37 följande:
    Tack för tipsen! Ser inte hennes namn på hemsidan (GK) men ska ringa och fråga
    Hon är rätt ny där, jobbade på Lundby sjukhus tidigare, jag följde efter henne när hon bytte ställe i höstas.
Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder