• Anonym (Sofie)

    Sambolagen, bostadsrätt

    Min sambo köpte en bostadsrätt (värde 2 milj) som vi gemensamt flyttade in i, han står för lånen och har betalt allt själv. Jag har varit hemma med barnen. Vi har gemensamma barn. Nu ska jag flytta, läste att enligt sambolagen har jag rätt till halva värdet av hans bostad, blir han skyldig mig att betala 1 miljon då? Har jag fattat rätt? Hur går det till? Får han gå till banken och ta ytterligare lån? Vad gör jag om han vägrar? Tror ju inte han kommer bli så glad.

  • Svar på tråden Sambolagen, bostadsrätt
  • Ziei
    Anonym (....) skrev 2020-08-17 20:51:53 följande:
    Sambo är närmst anhöriga så man för som sambo veta. Det inte samma sak som arv eller bouppteckning efter dödsfall.
    Ok du har nog rätt och IVA fel . Hur som fick jag godkänna att respiratorn stängdes av och godkänna att hon var hos sin sambo.
  • Anonym (Inez)
    Anonym (Vänster är ett skällsord) skrev 2020-08-17 20:13:03 följande:

    Jag tror ett spädbarn har svårt att sätta den etiketten på ena av sina föräldrar om den som inte är föräldraledig finns hemma 80% av barnets vakna tid?


    Jag skulle säga att en kvinna som burit barnet, särskilt om hon sedan ammar, har ett klart försprång i relationen till babyn och självklart kan även ett spädbarn visa vem hen föredrar att vara hos. Ett spädbarn relaterar mammans doft, röst osv till mat och tröst. När barnet gråter och är svårtröstad blir det lätt så att den andra föräldern lämnar över barnet när hen försökt trösta en stund om mamma finns i närheten. Det i sin tur förstärker hennes roll som primärvårdare för barnet.

    Att dela mer jämlikt på föräldraledigheten är ett viktigt steg i att stärka pappors relation till sina barn. För visst vore det väl bra om det i framtidens KP-undersökningar var lika höga siffror för mamma och pappa som personer som barnen vände sig till för att få tröst? Vi bör då i alla fall kunna få upp pappornas siffror över alternativet att inte bli tröstad alls...
  • Anonym (....)
    Ziei skrev 2020-08-17 21:00:25 följande:

    Ok du har nog rätt och IVA fel . Hur som fick jag godkänna att respiratorn stängdes av och godkänna att hon var hos sin sambo.


    Att du godkände att respiration stängdes av är en sak. Remote om de var sambo (dvs att se bodde ihop och levde under samboliknande förhållande) så har hon rätt att få information om vad som händer.
  • Åsa

    [quote=80590317][quote-nick]Anonym (Tips från coachen) skrev 2020-08-17 17:45:57 följande:[/quote-nick]Stora delar av det där stämmer ju inte.

    Nej, sambos ärver inte varandra. Nej, det finns ingen "giftorätt". MEN, när en sambo dör kan den efterlevande begära bodelning, precis som om båda levt. Dödsboet kan inte begära bodelning däremot. Det är inte alls så att den efterlevande får ta sitt pick och pack och sticka, man har rättigheter ändå.[/

    Stämmer inte. Ingen bodelning görs mellan sambor. I en ?sambodelning? delas på nettovärdet av för gemensamt bruk införskaffad bostad och för gemensamt bruk införskaffat bohag, inget annat. Inte sådant som bil, bankmedel eller sommarstuga och inget i bohaget som den ene ägde först.

    Och visst kan den efterlevande få ta sitt pick och pack och gå efter vad som bedöms rimlig väntetid. Sett ett sådant fall ganska nyligen. Bott ihop sedan åttiotalet. Inget testamente. Bostaden enda större tillgången. Hon hade bostadsrätten innan de träffades och det bohag han hade gjorde han sig av med när de flyttade ihop. Inga barn. Han hade bidragit ekonomiskt och försörjde henne ett par år när hon hade svårt på arbetsmarknaden. Sambon hade kanske kunnat få ta över bostadsrätten om han betalat hennes släktingar men det hade han inte råd med (gått upp flera tusen procent i värde under åren och sambon är pensionär utan besparingar att tala om). Arvingarna kastade inte direkt ut honom men de ville inte skänka honom bostadsrätten heller så han fick gå därifrån med några väskor med kläder och egna prylar när han fick tag i en andrahandslägenhet.

  • Anonym (Tack)
    Anonym (Inez) skrev 2020-08-17 20:09:01 följande:

    Japp, men med dig som primäromsorgsgivare för barnet.


    Vad vet du om vad vi gör när vi är hemma? Vad vet du om vad jag gör? Du har ingen aning om hur livet ser ut för oss.

    Den mesta tiden spenderar vi tillsammans. Han en del ensam med dottern och jag ensam med dottern när han arbetar.

    Så ta ut dina förutfattade meningar på någon annan
  • Anonym (E.)
    Embla twopointoh skrev 2020-08-17 16:33:53 följande:
    Fast verkligheten är ju ofta mer komplicerad än så. De allra flesta som bor ihop, sambos som gifta, har gemensam ekonomi. Så, även om ena parten betalar bostadslånet från sin lön, så kanske den andra parten står för elräkningen och all mat. Varför ska parten som betalar bostaden få tillbaka den utgiften vid en separation, medan parten som betalat mat och el inte får ett öre?
    Och, hur ska man värdera att vara hemma med barn och utföra hushållsrelaterade saker som handling, matlagning, städning, skjutsa barn på aktiviteter, planera aktiviteter o.s.v ? Att jag sköter all lämning och hämtning på förskolan, möjliggör jag för min parter att jobba några timmar extra per dag. Hans arbete syns i konkreta pengar, mitt gör det inte.

    Därför kan det vara svårt, om inte omöjligt, att dra exakta gränser om vem som äger vad, eftersom även saker som inte kan skrivas ned i inkomst och siffror bidrar till ett pars vardag, ekonomi och liv.
    Då får man ju prata om det, och skriva ett avtal. Det viktiga är att inte den ena parten plötsligt förlorar en stor summa, utan att ha skrivit under något papper på att han/hon går med på det. Tänk även på, att det kan vara hans eller hennes föräldrar som har köpt bostadsrätten (ganska vanligt i Stockholm där det är jättelånga köer till en hyresrätt). Eller ett stort arv som har gått in i den. Eller, om han eller hon är lite äldre, många års slitande och sparande INNAN paret träffades, för att få ihop till en ägd bostad. 

    Dessutom har inte alla sambos barn. En del är äldre när de träffar någon, och har vuxna barn med någon annan. O.s.v..

    Jag tycker att det är lite märkligt, att först vill man inte gifta sig, man tycker att det går bra att bo ihop och i vissa fall skaffa barn tillsammans ändå. Men samtidigt vill man ha samma rättigheter som gifta har. Det skriks när man inte får ärva sin sambo, och hans eller hennes barn från tidigare äktenskap, föräldrar eller syskon ärver i stället. Eller - om man har gemensamma barn - att enbart barnen ärver, och en överförmyndare får förvalta pengarna tills de blir myndiga. 
  • Anonym (E.)
    Ziei skrev 2020-08-17 20:43:28 följande:
    Tyvärr inte vet det av att min bror hamnade på IVA för tre veckor sedan och jag fick godkänna att hans sambo fick vara där. Tyvärr gick han bort och jag får godkänna allt som ända arvinge.
    Beklagar sorgen! Det verkar som om man gör olika. I princip är det som du säger, men i praktiken har jag aldrig varit med om att en sambo har nekats, eller att man har begärt godkännande från en biologisk anhörig först (och då arbetade jag i vården i många år). Dock skulle de biologiska anhöriga nog kunna ställa till problem för en sambo, om de ville det - för de har lagen på sin sida. Men som sagt - det händer nog nästan aldrig. 
  • Anonym (E.)
    Ziei skrev 2020-08-17 21:00:25 följande:
    Ok du har nog rätt och IVA fel . Hur som fick jag godkänna att respiratorn stängdes av och godkänna att hon var hos sin sambo.
    Det är lite synd att man inte kan registrera en "ICE" (In Case of Emergency contact) någonstans i Sverige. Borde finnas ett register, där vårdpersonalen kan slå upp vem den medvetslöse personen vill ha där, och vill ska få bestämma över vårdbeslut (i de fallen då en närstående tillfrågas). På samma sätt som donationsregistret, där man kan låta registrera i förväg om man vill donera sina organ eller inte.

    Jag tänker, att det inte behöver vara en sambo heller för alla. Vissa har en närmare relation till en god vän, än till sina föräldrar eller syskon. Eller kanske lever man i ett dåligt äktenskap, och vill hellre att ens mamma ska vara där än ens make...
  • Ziei
    Anonym (E.) skrev 2020-08-18 06:36:10 följande:

    Beklagar sorgen! Det verkar som om man gör olika. I princip är det som du säger, men i praktiken har jag aldrig varit med om att en sambo har nekats, eller att man har begärt godkännande från en biologisk anhörig först (och då arbetade jag i vården i många år). Dock skulle de biologiska anhöriga nog kunna ställa till problem för en sambo, om de ville det - för de har lagen på sin sida. Men som sagt - det händer nog nästan aldrig. 


    Tror personligen det var för det inte får vara besökare på IVA nu i Corona tider . Vi reagerade på det . När han kom till våran hemstad var det inga problem men på hans semester ort där han insjuknade var det så,
  • sextiotalist
    Anonym (Tack) skrev 2020-08-17 07:42:21 följande:

    Visa mig gärna statisken som visar att vanliga arbetare, ej personer med chefsposition, som har samma arbetsuppgifter har olika lön som män och kvinnor.

    När statisk redovisas är det alltid en klump över alla arbetande. Och ja, då har kvinnor lägre lön eftersom de är överrepresenterade i låglöneyrken.

    Men har en manlig och kvinnlig förskollärare verkligen inte samma lön? En manlig och kvinnlig byggarbetare? Målare? Sjuksköterska?


    Den finns på t ex Sveriges ingenjörers webbplats. Dock måste man vara medlem för att komma åt denna statistik.
Svar på tråden Sambolagen, bostadsrätt