Gravid

Gravid vecka 16

Fostrets rörelser är nu mer koordinerade och kan börja sparka lite lätt, det är däremot inte säkert att du känner det ännu. Läs allt om graviditetsvecka 16 här!

Gravid vecka 16 – din bebis börjar sparka

I gravidvecka 16 har din bebis växt och är lika lång som en liten avocado och kan faktiskt få hicka av att svälja fostervatten. Kanske är du fortfarande illamående, eller så har det värsta lagt sig. Prata med din barnmorska om du fortfarande mår illa och kräks, så att ni eventuellt kan utesluta hyperemesis gravidarum.

Fostret – gravid vecka 16

Fostrets längd den här veckan: 14-15 centimeter från huvud till säte.

Bebisen i magen fortsätter träna andningsrörelser och sväljer fostervatten. Det kan gör att bebisen får hicka, men det känner du kanske inte av riktigt än. Längre fram i graviditeten kan du känna att din bebis hickar genom att hela magen hoppar till. Det kan också kännas som små "knäppningar", men de gör alltså inte alls ont.

Nervsystemet

Nervsystemet fortsätter utvecklas i rask takt och fungerar nu väl i vecka 16. Det gör att bebisens rörelser blir mer medvetna och mer väl koordinerade. Det syns på ultraljud att rörelserna är mer samordnade och än så länge har fostret gott om plats att röra på sig i magen. Ansiktsmusklerna är så pass utvecklade att din bebis kan göra mer avancerade ansiktsrörelser, som att rynka pannan och kisa.

Ossifikation

Armar och ben är nu färdigutvecklade och ska bara växa till sig med resten av kroppen. Benen i skelettet hårdnar, den processen kallas ossifikation. Allt det här i kombination med det mognande nervsystemet gör att bebisen som sagt kan röra sig mer avancerat. Sparka, slå volter och göra kullerbyttor. Som omföderska börjar du nog känna fosterrörelser snart om du inte redan gjort det, eftersom du känner igen hur det ska kännas. Som förstföderska kan det dröja några veckor till.

Foster i gravidvecka 16.

Din kropp – vecka 16

Livmodern fortsätter växa och i graviditetsvecka 16 spänner och drar det förmodligen i ligamenten. Det kan hugga till när du reser dig hastigt, nyser eller skrattar. Det kan kännas obehagligt och göra lite ont, men det är inte farligt.

Svullna slemhinnor

Ett ökat blodflöde i kroppen tillsammans med gravidhormonerna gör att dina slemhinnor svullnar och du kan känna dig konstant täppt i näsan. Helt vanligt i vecka 16! Även slemhinnorna i slidan svullnar och gör att du får mer flytningar och att du blöder lättare exempelvis vid

Relaxin

Gravidhormonet relaxin börjar produceras någon gång under graviditetens första tre månader och fortsätter utsöndras under resterande tid fram till förlossningen. Relaxin gör att fogarna i bäckenet börjar mjukas upp i syfte att förbereda bäckenet, så det ska kunna bli större och ge plats åt bebisen under förlossningen. Vissa känner inte av detta alls medan andra besväras jättemycket av foglossning. Prata med din barnmorska om du har besvär.

Aktuell läsning för dig nu:

Svamp i underlivet – så blir du av med den

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen

Så förändras brösten av en graviditet

Flytningar under graviditeten – barnmorskans guide till att du vill veta

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska.